Blaty drewniane w kuchni

wpis w: Bez kategorii, BLOG | 0

Drewno jest naturalnym materiałem, który posiada właściwości niespotykane w innych produktach, takie jak: różnice kolorystyczne, usłojenie, sęki, rozwarstwienia powierzchniowe itp. Są one traktowane jako naturalne właściwości drewna i z reguły nie obniżają jego właściwości użytkowych a nadają charakter wnętrzom w których są wykorzystane. Z drewna wykonujemy meble, blaty i okładziny ścian.

Drewno jako naturalny produkt podlega wpływowi temperatury i wilgotności. Może wchłaniać lub oddawać wilgoć przed i po zamontowaniu. Blaty wykonane z drewna rozszerzają się, kiedy jest ciepło i poziom wilgotności jest wysoki, a kurczą się w okresach chłodu lub kiedy poziom wilgoci spada. Z tego powodu możliwe jest wystąpienie odkształceń wyrobów drewnianych.

Dokładne zaimpregnowanie blatu za pomocą oleju, sprawia że będzie on odporny na działanie wody. Niemniej jednak zaleca się okresowe olejowanie w celu skutecznej ochrony. Jeśli kropla wody na zaolejowanym blacie nie zachowuje swojego kształtu i rozpływa się po powierzchni, należy zabezpieczyć blat i powtórzyć olejowanie.

 

Zasady użytkowania i konserwacji blatów drewnianych

Do codziennej pielęgnacji używamy ciepłej wody z niewielką ilością płynu do mycia naczyń. Namoczoną miękką ściereczkę wyciskamy i przecieramy blat. Po przetarciu wycieramy blat do sucha.

Nie używamy skoncentrowanych detergentów ani mydła.

Nie pozostawiamy rozlanej wody, alkoholu, oraz innych płynów  na blacie. Długotrwała wilgoć na blacie powoduje powstawanie plam, unoszenie się włókien drewna , a nawet całych lamel z których blat jest wykonany. Nie używamy ostrych czyścików, jeśli konieczna jest miejscowa naprawa używamy papieru ściernego o gradacji 240 – 320.

Zawsze używamy podkładki pod gorące naczynia. Nie odkładamy rozgrzanych naczyń, zwłaszcza żeliwnych bezpośrednio na blat. Gorące naczynia powinny być odkładane na żaroodporne podkładki. Pozostawienie rozgrzanego naczynia bezpośrednio na blacie może spowodować trwałe uszkodzenie.

Żeliwne naczynia mogą wchodzić w reakcję z niektórymi gatunkami drewna, pozostawiając ciemne ślady. Unikamy kontaktu żeliwa z powierzchnią blatu.

Nie kroimy produktów bezpośrednio na blacie. Zawsze używamy deski do krojenia.

Nie przestrzeganie powyższych zasad może spowodować niekorzystną pracę drewna w blacie , a co za tym idzie doprowadzić do wygięcia blatu lub poważniejszych uszkodzeń.

Po pewnym czasie konieczna będzie konserwacja powierzchni blatu za pomocą powłoki olejowej. Można to wykonać kiedy odniesiemy wrażenie, że blat wygląda nieco zmatowiony, lub jako środek zapobiegawczy co 3-6 miesięcy w zależności od intensywności użytkowania. Taka procedura zapewnia utrzymywanie blatu w dobrym stanie.